پیش بینی اثرات تغییر اقلیم به وسیله ریزمقیاس نمایی آماری LARS-WG

در این بخش قصد داریم به معرفی ابزار ریزمقیاس نمایی آماری LARS-WG6 بپردازیم. کاربرد این ابزار در پیشبینی اثرات تغییر اقلیم برای دورههای آینده برای یک ایستگاه هواشناسی است. بهمنظور آشنایی با این ابزار لازم است ابتدا با مفاهیم زیر آشنا شویم.
GCM
GCM مخفف Global Climate Models یا General Circulation Models به معنای مدلهای جهانی اقلیم یا مدلهای گردش عمومی (جو) است. این مدلها فرآیندهای موجود در اتمسفر را با استفاده از قوانین فیزیکی که بهوسیله روابط ریاضی ارائه میشوند، شبیهسازی میکنند. این روابط در یک شبکه سهبعدی در سطح کره زمین محاسبه میشوند. شبکهبندی جو معمولاً به این صورت است که اتمسفر را به پنج تا بیست لایه باضخامتهای نامساوی تقسیم میکنند. دقت مکانی افقی مدلها در خشکی حدوداً برابر 250 کیلومتر و در اقیانوسها 125 کیلومتر است. کمترین مقیاس زمانی برای حل معادلهها 30 دقیقه است. کشورهای مختلف دارای مدلهای گردش عمومی هستند و آنها را توسعه دادهاند. این کشورها عبارتاند از آمریکا، بریتانیا، کانادا، آلمان، ژاپن، چین، فرانسه، استرالیا، ایتالیا، روسیه و نروژ. علاوه بر اینها اتحادیه اروپا یک مدل GCM مستقل دارد.
بزرگترین مشکل استفاده از مدلهای گردش عمومی بزرگمقیاس بودن سلول محاسباتی آنهاست. این مدلها کل کره زمین را بهصورت موزائیکی در نظر میگیرند. همانطور که گفته شد در خشکیها دقت افقی این موزائیکها حدوداً 250 کیلومتر است. البته بسته به مدلهای GCM این فاصله تغییر میکند. با یک مثال به شرح این مشکل میپردازیم. فرض کنید (حدوداً) یک گوشه این موزائیک تهران، گوشه دیگر چالوس و سمنان و ساری قرار دارند. همانطور که میدانید اقلیم تهران و سمنان با اقلیم چالوس یا ساری بسیار متفاوت است. پس نمیتوان بهصورت مستقیم از این مدلها برای بررسی آثار تغییر اقلیم در یک نقطه بهخصوص (مثلاً چالوس) استفاده کرد. برای حل این مشکل از مدلهای ریزمقیاس نمایی (downscaling models) استفاده میشود.
تصویر شماتیکی از مدل HadCM3 متعلق به کشور بریتانیا
ریزمقیاس نمایی
ریزمقیاس نمایی معمولاً به کی از دو روش آماری یا دینامیکی صورت میگیرد. ازجمله ابزارهایی که برای ریزمقیاس نمایی دینامیکی استفاده میشود میتوان به RegCM3، PRECIS و WRF اشاره کرد. روش دینامیکی بر پایه شبیهسازی عددی فیزیک جو و فرایندهای اقیانوسی در طبیعت است که دربرگیرنده مدل اقلیم منطقهای (RCM) با وضوح بالا میباشد. بهطورکلی این روش دارای عدم قطعیت زیادی است ازاینرو برای حذف عدم قطعیت نیاز به زمان و هزینه است و محدودیت اصلی ان انجام محاسبات بسیار پیچیده میباشد. روش دیگر روش آماری است که از مزایای آن میتوان به کمهزینه بودن، کاربرد آسان و مدت زمان کم محاسبات اشاره کرد. از ریزمقیاس نماییهای آماری مشهور، میتوان LARS-WG و SDSM را نام برد.
LARS-WG
نرمافزار LARS-WG مولد آب و هوایی بر پایه روش سریها است که میتواند بهمنظور شبیهسازی دادههای هواشناسی در یك ایستگاه، تحت شرایط اقلیمی فعلی و آتی استفاده شود. این مولد با استفاده از دادههای آب و هوایی مشاهداتی در یك ایستگاه مفروض، پارامترهای توزیعهای احتمالاتی متغیرهای آب و هوایی و نیز با دستیابی به رابطه بین آنها، داده3های مربوط به دوره آینده را تولید میکند. درواقع هدف اصلی از کاربرد و ایجاد نرمافزار LARS-WG برای برطرف نمودن محدودیتهای زنجیره مارکف است. LARS-WG برای هر یک از متغیرهای بیشینه و کمینه دما، بارش، تابش خورشیدی (یا تعداد ساعات آفتابی)، توزیع نیمه تجربی جداگانهای در نظر میگیرد.
LARS-WG چهار پارامتر هواشناسی شامل Tmin، Tmax به درجه سلسیوس، بارش به میلیمتر و تابش خورشیدی به مگاژول بر متر مربع بر روز، را بهعنوان ورودی دریافت میکند. اگر چنانچه تابش خورشیدی در دسترس نبود میتوان بهجای آن از ساعات آفتابی استفاده کرد. LARS-WG با استفاده از روش “ریتولد” ساعات آفتابی را به تابش خورشیدی تبدیل میکند. تمام پارامترهای فوق باید در مقیاس روزانه باشد. چنانچه دادهای مفقود بود میتوان از عدد 99- استفاده کرد.
پس از آماده کردن فایل ورودی، LARS-WG اقدام به صحت سنجی دادهها میکند. پس از آن کاربر میتواند با انتخاب یک مدل GCM و سناریو و تعیین دوره زمانی اقدام به تولید داده کند. از ویژگیهای مهم نسخه ششم LARS-WG این است که این ابزار از مدلهای GCM موجود در گروه مدلهای جفت شده CMIP5 و سناریوهای RCP که هیئت بینالدول تغییر اقلیم سازمان ملل متحد (IPCC) در جدیدترین گزارش خود (گزارش پنجم) ارائه کرده است، پشتیبانی میکند. در بالا مدلهای GCM شرح داده شد. اینجا به دو سناریوی پرکاربرد اشاره میشود.
سناریوی اول RCP4.5 هست که توسط گروه مدلسازی MiniCAM طراحی شده است و در آن واداشت تابشی ناشی از گازهای گلخانهای پس از سال 2100 در مقدار 4.5 وات بر متر مربع فرض میشود. سناریوی دوم RCP8.5 هست که توسط تیم مدلسازی MESSAGE به سرپرستی پرفسور کیوان ریاحی در موسسه بینالمللی آنالیز سیستمهای کاربردی IIASA اتریش ارائه شده است که وجه مشخصه آن روند افزایش گازهای گلخانهای است. بدون اتخاذ سیاستهای کاهش گازهای گلخانهای و مقابله با پیامدهای تغییر اقلیم، آب و هوای کره زمین در خط سیر سناریوی RCP پیش خواهد رفت. بهطوریکه ادامه این روند منجر به واداشت تابشی به میزان 8.5 وات بر متر مربع در سال 2100 میشود. در این هنگام غلظت دی اکسید کربن به بیش از ppm 1000 رسیده و همچنان روند افزایشی خواهد داشت.
لازم به ذکر است که نسخه ششم LARS-WG به صورت پرتابل است (نیازی به نصب برنامه نیست).
در قسمت بعدی، آموزش جامع جدیدترین نسخه LARS-WG (نسخه ششم) بهصورت ویدیویی، در این سایت قرار خواهد گرفت. منتظر ما باشید….
امین صادقی، دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی منابع آب دانشگاه تبریز
آدرس ریسرچ گیت:
https://www.researchgate.net/profile/Amin_Sadeqi
ایمیل: