بررسي آلودگي منابع آب ناشي از فعاليت های كشاورزی در ايران
رشد جهانی جمعيت و احتياج روز افزون به مواد غذائی باعث شده است که کشاورزی بيش از پيش توسعه يابد و هر ساله زمينهای بيشتری زيرکشت قرار گيرند. برای برداشت محصول بيشتر از واحد سطح زمينهای کشاورزی، راهکارهای مختلفی بکارگرفته میشود. از جمله اين راهکارها استفاده از مواد شيميائی مختلف همچون کودهای شيميائی، علف هرزکشها وحشرهکشها میباشد، که امروزه استفاده از اين مواد برای برداشت محصول بيشتر و جلوگيری از ضايع شدن گياهان توسط آفات قبل از برداشت محصول، امری معمول در کشاورزی شده است.
كاربرد كودهاي شيميايي در كشورهاي توسعه يافته در حال افزايش است اما اين كاربرد در كشورهاي در حال توسعه حتي بيشتر است. استفاده از اين مواد در کشاورزي، آلودگي خاک و همچنين آلودگي آبهاي سطحی و زيرزميني را در پی دارد، از آنجا که قابليت حل شدن اين مواد شيميائی در آب زياد میباشد پس از آبياری زمين اين ترکيبات حل میشوند و مقداری از آنها با آب مازاد آبياری از مزارع خارج میشوند. با خروج اين آبهای آلوده از مزازع و پيوستن آنها به آبهای سطحی مانند رودخانهها و نهرها آلودگی در محيط انتشار میيابد. با ورود مداوم رودخانههای آلوده به درياچهها و درياها غلظت اين مواد در منابع آب رو به افزايش میگذارد. همچنين به علت محلول بودن اين مواد شيميائی در آب، اين مواد میتوانند همراه آب به اعماق زمين نفوذ کنند (به ويژه در خاکهای شنی) و سبب آلودگی منابع آبهای زيرزمينی گردند. آبهای زيرزمينی يکی از منابع اصلی و مهم تأمين آب آشاميدنی بسياری از شهرها میباشد، و با آلوده شدن اين منبع آبی سلامت افراد در معرض مخاطره قرار میگيرد. در ايران که با بحران آب مواجه هستيم اين آلوده شدن آبهای سطحی و زير زمينی محدوديت در استفاده از آنها را موجب میشود، بنابراين با مديريت صحيح در آبياری کشاورزی بايد در مصرف آب صرفه جوئی شود که اين خود به مصون ماندن منابع آبی از آلوده شدن نيز کمک خواهد کرد.
در اين گزارش در مطالعات موردی نقش فعاليتهای کشاورزی در آلوده نمودن منابع آبی (آبهای سطحی و زيرزمينی) مورد بحث و بررسی قرارگرفته است و سپس راهکارهای مختلف برای کاهش اين آلودگی با توجه به شرايط اقليمی ايران که دارای آب و هوائی خشک و نيمه خشک میباشد، مورد ارزيابی قرار گرفته و بر اساس نتايج حاصله بهينهترين گزينههای کاربردی و متناسب با شرايط ايران پيشنهاد گرديده است تا آب (اين مايه حيات) هر چه بيشتر و بهتر بطور بهينه مصرف شود و بدين صورت کمکی در جهت کاهش بحران آب گردد.
در ادامه میتوانید متن کاملا این گزارش را دریافت نمایید !
- حجم فایل : 1.5 مگابایت