آموزش مقدماتی نرم افزار Civil 3D (قسمت اول)
نرم افزار civil3D با محیطی شبیه AutoCAD از سری نرم افزارهای شرکت Autodesk، راه گشای مهندسین عمران در زمینه نقشه برداری، حمل و نقل و طراحی می باشد. در رشته مهندسی آب این نرم افزار در طراحی شبکه انتقال و توزیع آب و شبکه های آبرسانی کاربرد زیادی دارد.
در ادامه آموزش های این قسمت و قسمتهای آینده موارد زیر مورد بررسی قرار می گیرد :
- ساختن surface با استفاده از فایل نقاط
- تعریف نقاط در محیط نرم افزار
- رسم خطوط توپوگرافی
- تنظیمات جانبی خطوط توپو گرافی
- تعریف مسیر پروژه
- پروفیل طولی
- خط پروژه
- تعیین محدوده پروژه
- پروفیل عرضی
- محاسبه حجم عملیات خاکی
- انتقال تصویر از نرم افزار Google Earth
- رسم زمین با در اختیار داشتن مختصات رئوس آن
- خروجی گرفتن از مختصات نقاط یک زمین
- آشنایی با پارسل
- صفحه بندی
- خروجی گرفتن از نرم افزار Civil 3D(Print)
آشنایی با محیط کار civil3D
ناحیه شماره 1 شامل منوها و ریبون است . قسمت ریبون مجموعه ای از ابزار مورد نیاز برای انجام پروژه می باشد.
ناحیه شماره 2 شامل Toolspace است .
ناحیه شماره 3 صفحه کار نرم افزار است و نقشه ها و عملیات ظاهری در اینجا انجام می شود .
دستورات AutoCad مورد نیاز:
با تایپ L و Enter کردن آن می توان از این دستور استفاده کرد و رسم خطوط را انجام داد.
نکته: با زدن دکمه F8 می توانیم خطوط را کاملا افقی یا عمودی رسم کرد.
Polyline:
مشابه دستور Line با این تفاوت که خطوط رسم شده با این دستور به هم پیوسته اند و اگر یک ضلع از خطوط ترسیمی انتخاب شود ، تمام خطوط ترسیمی انتخاب می شود. با تایپ PL می توان از این دستور استفاده کرد.
Trim:
با تایپ Tr می توان از آن استفاده کرد. به این صورت که پس از انتخاب دستور ، کلیک راست کرده و سپس روی قسمت اضافی مورد نظر که می خواهید بریده شود کلیک کرده تا حذف شود.
Mirror:
با تایپ Mi می توان اشکال رسم شده را نسبت به یک خط ، متقارن کرد. به این صورت که ابتدا شکل مورد نظر را انتخاب و بعد کلیک راست کرده و بر روی فضای خالی از صفحه کار کلیک کنید تا نقطه اول خط تقارن را مشخص کنید ، سپس با چرخاندن موس در جهت دلخواه و کلیک کردن نقطه دوم خط تقارن را مشخص کنید.
Arc:
با تایپ Arc می توان قوس رسم کرد. ساده ترین روش استفاده از سه نقطه است.با انتخاب سه نقطه مورد نظر قوس رسم می شود.
Area:
با تایپ AA از این دستور میتوان برای تعیین مساحت و محیط سطوح مختلف استفاده کرد. بدین ترتیب که پس از انتخاب دستور سطحی را که می خواهید مساحت آن را بدست آورید روکشی کنید سپس Enter کرده تا در قسمت Command مساحت و محیط شکل مورد نظر را مشاهده کنید.
اضافه کردن نقاط:
همانطور که می دانید، برای انجام یک پروژه انتقال آب، دانستن توپوگرافی منطقه ضروری است. برای دانستن توپوگرافی منطقه می توان از داده های برداشت شده توسط دوربین توتال که با فرمت txt نوشته شده اند استفاده کرد.
در این پروژه فرمت فایل تکست به صورت PENZD(space delimited) است که ستون اول مربوط به شماره نقاط ، ستون دوم مولفه X نقاط ، ستون سوم مولفه Y نقاط و ستون چهارم Description (کد نقاط یا توضیحات)است که این ارقام به وسیله ی فاصله از یک دیگر جدا شده اند(space delimited).
برای فراخوانی فایل points ابتدا در کادر Toolspace سربرگ Prospector را انتخاب کنید.
سپس بر روی ابزار Points راست کلیک کرده و گزینه Create… را انتخاب کنید.
پس از باز شدن کادر زیر (Create Points) ، ابزار Import Points را انتخاب کنید:
پس از باز شدن پنجره زیر، بر روی علامت + کلیک کرده و با توجه به آدرس فایل points، آن را انتخاب نمایید.
پس از فراخوانی نقاط، با توجه به ترتیب قرارگیری مختصات نقاط در فایل متنی و همچنین طریقه جدایی آن ها از یکدیگر ، فرمت نقاط را انتخاب کرده و بر روی گزینه OK کلیک کنید.
توجه داشته باشید که نقاط انتخاب شده با توجه به مختصاتشان در محل واقعیشان قرار می گیرند و ممکن است در ابتدا دیده نشوند. با دو بار فشار دادن کلید وسط موس و یا تایپ عبارت ze(zoom extent) در قسمت Commands می توان نقاط را مشاهده کرد.
برازش سطح به نقاط و ترسیم خطوط کانتور:
پس از فراخوانی نقاط باید سطحی را به آن ها برازش دهید تا بتوانید روی این سطح پروفیل و مقاطع عرضی را تر سیم کنید . برای ایجاد یک سطح، در کادر Toolspace و سربرگ Prospector بر روی ابزار Surfaces راست کلیک کرده و گزینه Create Surface… را انتخاب نمایید.
پنجره ی زیر مربوط به بعضی تنظیمات سطحی است که قصد ایجاد آن را دارید. گزینه OK را انتخاب کنید.
پس از انتخاب گزینه OK سطحی با نام Surface1 ایجاد می شود اما سطح ایجاد شده فاقد نقاط ارتفاعی است. برای معرفی فایل Points به سطح موردنظر، در کادر Toolspace و سربرگ Prospector ابتدا علامت مثبت کنار ابزارهای Surfaces ، Surface1 و Definition را مطابق تصویر زیر کلیک کنید.
در مرحله بعد بر روی گزینه Point Groups راست کلیک کرده و گزینه Add… را انتخاب کنید.
در پنجره زیر بر روی All Points کلیک کرده و سپس OK را بزنید.
برای ایجاد برخی تغییرات در سطح مورد نظر، مطابق شکل بر روی سطح Surface1 راست کلیک کرده و بر روی گزینه Edit Surface Style… کلیک نمایید تا پنجره زیر باز شود.
در این پنجره در سربرگ Display لایه های نمایش خطوط اصلی و فرعی کانتور را روشن کنید ، سایز خطوط را تغییر دهید و حتی می توانید تنظیمات مربوط به خطوط را در سربرگ Contour تغییر دهید.
برای تغییر فاصله بین خطوط اصلی و فرعی از قسمت Contour Intervals و برای تغییر درجه انحنای خطوط در قسمت Contour Smoothing کلمه False را به True تغییر دهید.
بزودی بخش های بعدی این آموزش در مرجع مهندسی آب منتشر خواهد شد.
با تشکر از مهندس اشکان تهرانی.
آموزش مشابه:
سلام و خسته نباشید ، مطالب گزاشته شده عالی و بسیار مفید بود
به امید موفقیت بیشتر شما